Deking

Kompozitne podne obloge, odnosno kompozitni deking, popularni WPC, izrađen je od mješavine plastike i ostataka drveta, tzv. drvenih vlakana, što ga čini izuzetno otpornim i dugotrajnim proizvodom.

Kompozitni deking je vizuelno najsličniji drvetu, ali zahtijeva daleko manje održavanja u odnosu na pravo drvo. WPC je dugotrajniji je, i u tome  leži njegova popularnost. Tako naziv WPC od wood – plastic composites ustvari i jeste kompozit drveta i plastike, jer je kao materijal sastavljen od miješanja drveta i plastike i time uzima ono najbolje od oba, s tim što njihov odnos može biti različit, što zavisi od proizvođača. Od podjednakog udjela oba materijala u ovoj mješavini, njihov odnos može ići čak do 90% jednog u odnosu na 10% drugog materijala, a karakteristike kompozitnog materijala direktno zavise i od udjela drveta, odnosno plastike.

Zahvaljujući procesu proizvodnje i kombinovanjem materijala, deking WPC sistemi smatraju se  za naprednije od drveta po pitanju kvaliteta, stabilnosti oblika, otpornosti na atmosferske uticaje kao što su velike razlike u temperaturama, snijeg, vlaga, so , zatim na fizička oštećenja i dr. Zato je WPC deking našao široku upotrebu u opremanju eksterijera, a posbeno kod popločavanja različitih terasa, staza i prostora pored bazena. Obzirom da se postavljaju na podkonstrukciju omogućeno je provlačenje različitih instalacija ispod dekinga i mijenjanje namjene prostra bez većih intervencija u prostoru.

Za razliku od samog drveta, WPC deking  nije potrebno premazivati uljem ili drugim zaštitnim sredstvima, a boja se vremenom ne mijenja. Ono u čemu se još razlikuje kompozit u odnosu na čisto drvo je njegova struktura u kojoj nema nepravilnosti, razlika, čvorova, različitih boja, veličina i slično. Osim kompozitnih dasaka za pod , možemo Vam ponuditi i WPC daske za zid –fasade i ograde. Veoma brza ugradnja na WPC i Alu  podkonstrukciji po želji klijenata kao i visoka protvkliznost čak i kad je pod mokar , čine da ovo bude Vaš izbor za vanjske obloge.

Partneri